Home / Društvo / Pola Srbije blokirano: Nema prometa i upisa nekretnina

Pola Srbije blokirano: Nema prometa i upisa nekretnina

Građani većeg dela Srbije, mesec dana zbog štrajka zaposlenih u RGZ nisu u mogućnosti da obave bilo kakav posao u katastru.
Po odluci centrale Republičkog geodetskog zavoda, katastarske opštine gde se štrajkuje, isključene su iz centralnog elektronskog sistema, pa je onemogućen bilo kakav upis objekata i vlasništva nad nekretninama. Fizička i pravna ne mogu da dobiju izvod vlasničkog lista. A mnogi građani su u problemu što ne mogu da uzimaju dokumenata za upis i brisanje hipoteke.
Pola Srbije blokirano je više od mesec dana. Tačnije, u oko 90 katastarskih jedinica, nema ni minimalnog procesa rada. Od velikih gradova, štrajk je u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Somboru, Boru…
Štrajkači će sutra u 12 časova da izađu na ulicu i okupiće se ispred zgrade Vlade Srbije. Do sada imali su nekoliko sastanaka sa nadležnima iz tri ministarstva, a pisali su pisma predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijeki Ani Brnabić i resornim ministrima.
Štrajkači, perdstavnii sindikata, imaju dva glavna zahteva i oni se odnose na loš materijalni položaj zaposlenih. Prema rečima Nebojše Pejčinovića izvršnog sekretara sindikata “Nezavisnost”, plate referenata su 2014. godine bile 46.000 neto, a da su po novom obračunu ona drastično pale. Pa sada referenti sa srednjom stručnom spremom primaju oko 40.000 dinara.
“Problemi koji su nastali prilikom obračuna plata i drugih primanja zaposlenih, nakon povećanja osnovice za obračun zarada u javnom sektoru u 2018. godini pokazali su da postoji sistemski problem koji će izazvati sve veće posledice”, navodi Pejčinović.
Sinidikati traže da se primanja zaposlenih iz oktobra 2015. godine uvećaju za prethodno uvećanje od 5 odsto, kao i da se najavljeno povećanje od 7 odsto primeni od 01.01.2019 god. u skladu sa odlukama Vlade, kao i uvećanje po osnovu minulog rada od oktobra 2015 godine.