Home / Sve vijesti / Politika / “Politički razvod” zbog Makedonije

“Politički razvod” zbog Makedonije

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je prihvatio ostavku ministra odbrane Panosa Kamenosa.
Cipras je najavio će novi ministar biti načelnik Generalštaba grčke vojske admiral Evangelos Apostolakis.
Prethodno je lider koalicione partije Nezavisni Grci Panos Kamenos saopštio da podnosi ostavku na to mesto i da se njegova stranka povlači iz vlade nezadovoljna Prespanskim sporazumom o novom imenu Makedonije.
Kamenos je na konferenciji za novinare najavio da poslanici njegove stranke neće podržati vladu na čelu sa Ciprasom.
“Glasanje o podršci vladi bi bilo jednako kao i podrška Prespanskom sporazumu”, rekao je Kamenos i istakao da nijedno rešenje u kome se koristi termin Makedonija nije prihvatljivo.
Kamenos je rekao da se stranka Nezavisni Grci povlači iz vlade “SIRIZA-Nezavisni Grci” zbog Prespanskog sporazuma i da je to danas rekao premijeru.
“Zahvalio sam se premijeru na našoj saradnji i objasnio mu da zbog nacionalnog pitanja ta saradnja ne može da se nastavi, te da se zbog toga stranka Nezavisni Grci povlači iz vlade”, zaključio je Kamenos.
Cipras se takođe zahvalio Kamenosom na “nezamenljivom” doprinosu, i rekao da je njihova saradnja uspela da izvuče Grčku iz memorandumskih programa, istovremeno podržavajući slabije članove društva i otvarajući put borbi protiv korupcije.
Cipras je već obavestio predsednika grčkog parlamenta da je pokrenut postupak za izglasavanje poverenja vladi, koji bi prema nezvaničnim informacijama, trebalo da započne u utorak i da se okonča u četvrtak.