Home / Društvo / Prevareni kupci u Tuzli ponovo izlaze na proteste jer još nisu uselili u nove stanove

Prevareni kupci u Tuzli ponovo izlaze na proteste jer još nisu uselili u nove stanove

Prevareni kupci u Stambeno-poslovnom objektu (SPO) “15. maj” u naselju Brčanska Malta u Tuzli koji već deceniju proživljavaju agoniju ponovo izlaze na proteste.U zgradu u kojoj su uredno platili stanove i poslovne prostore ni nakon deset godina nisu uselili, a lokalnu vlast i pravosudne institucije navode kao glavnog krivca za ovu situaciju.

Kako su kazali iz Udruženja kupaca “15. maj”, prema odlukama Gradskog vijeća Tuzle iz novembra 2017. godine, javna preduzeća Vodovod i kanalizacija i Centralno grijanje trebala su odmah pristupiti spajanju objekta na vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu, ali to se do danas nije desilo. 

“Gradsko vijeće Tuzle je donijelo i odluku o iznalaženju zakonske mogućnosti za priključak SPO ’15. maj’ na električnu mrežu, što se ni nakon 14 mjeseci od donošenja odluke nije desilo. Do danas se nije ponudilo niti jedno konkretno riješenje, a očito je da je 165 porodica minoran problem Gradskoj upravi te da imaju prečih problema od našeg. U udruženju imamo i kupce koji su socijalni slučajevi, a osam kupaca dosad je umrlo”, kazali su nam iz Udruženja kupaca “15. maj” iz kojeg poručuju da vremena za čekanje više nema.

Blizu 200 kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža tvrdi da su ranije od gradske vlasti imali obećanje da će u svoje stanove useliti do kraja augusta prošle godine, ali do toga nije došlo. 

Krajem septembra 2018. kupci su tik uz zgradu podigli i šatorsko naselje u kojem su izvjestan period boravili, međutim ni to nije urodilo plodom. 

U međuvremenu su uložili skoro 200.000 KM kako bi se stvorili uslovi za priključke na vodovodnu, kanalizacionu, toplovodnu i električnu mrežu, a zbog neispunjenih obećanja protestnu šetnju organizovat će u četvrtak, 17. januara ove godine.

Za 13 sati je najavljeno okupljanje ispred zgrade u koju ne mogu useliti, a potom je planiran odlazak ispred Gradske uprave Tuzle.

Boro Dukić/ASinfo.info, Klix.ba