Home / Društvo / Profesor za uvođenje video-igara na fakultete i u škole

Profesor za uvođenje video-igara na fakultete i u škole

Da li su video-igre dobre ili loše za psihološko i fizičko zdravlje dece? Ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje godinama. Dok neka istraživanja ističu da video-igre izazivaju zavisnost, one mogu izazvati nasilje i prouzrokovati čitav niz emocionalnih problema kod dece, drugi ukazuju na njihovu pozitivnu stranu u rešavanju problema učenja, razvoju kognitivnih veština i koordinaciji očiju.
Istina je verovatno negde u sredini. Da, umereno igranje video-igara može poboljšati kognitivne i socijalne veštine kod dece i mladih, ali naglasak je na umerenim igrama i dobrom odabiru video-igara.
Jedan američki profesor smatra da bi video-igre trebalo uvesti na fakultetima što pre.
Henri C. Foli je predsednik njujorškog Instituta za tehnologiju i uveren je da video-igre mogu biti presudne za stvaranje veština koje su potrebne mladim ljudima u budućnosti.
U kolumni za Venture Beat, Foli ističe kako igranje video-igara priprema mlade za funkcionisanje u stvarnom svetu, prenosi zimo.dnevnik.
Mnoge igre zapravo poboljšavaju koncentraciju, pamćenje i donošenje odluka, prema detaljnoj analizi objavljenoj u časopisu American Journal of Play. Istraživanje iz 2013. pokazalo je da igranje akcionih video-igara poboljšava rezultate kod dece sa disleksijom na testovima čitanja – u nekim slučajevima više od tradicionalnih metoda, kaže Foli.
Takođe naglašava kako video-igre mogu da poboljšaju napredno rešavanje problema – zahtevnije veštine poslovnog sveta, koje uključuju razumevanje problema, identifikaciju uzoraka i razvoj rešenja.
U studiji iz 2016. godine istraživači sa Univerziteta Nortvestern i Kolumbija otkrili su da su video-igre u kojima igrači istražuju, grade nove svetove i sami postavljaju ciljeve, zapravo veoma dobre u razvoju ovakvog razmišljanja, ističe Foli.
On takođe napominje da industrija video-igara nudi čitav niz potencijalnih karijera – kako u izradi i igranju video-igara. Zato Foli veruje da bi fakulteti trebalo da ulažu u e-sport timove.