Home / Sve vijesti / Kultura / Промоција књиге „Светородна лоза Немањића“ Милице Ајдуковић

Промоција књиге „Светородна лоза Немањића“ Милице Ајдуковић

Промоција књиге „Светородна лоза Немањића“ Милице Ајдуковић

 

У недељу, 25. новембра, у Цркви Свете Тројице одржана је промоција књиге „Светородна лоза Немањића“, чија је ауторка Милица Ајдуковић. Ауторка Ајдуковић се бави и сликарством, имала је своје самосталне изложбе. За слике овог циклуса награђена је повељом „Винчанско писмо и наградом „Великог Донатора Реда Храма Светог Јована“.

На промоцији су говорили о књизи: отац Лука Верић, проф. др Радомир Поповић, МА проф. језика и књижевности Дајана Лазаревић, као и сама ауторка Ајдуковић. Отац Лука је истакао како је дошло до идеје за стварање књиге: пошто је он био је ауторкин парох, пратио је рад на портретима Немањића, који је био веома добро прихваћен од публике и награђиван, и предложио јој да то и напише. Потом је настала и поменута монографија о Немањићима, а сликарска дела су постала њене илустрације.

Проф. др Радомир Поповић са Богословског факултета Универзитета у Београду је истакао значај Немањића за српску историју и наслеђе које су нам оставили. Истакао је књига ауторке Милице Ајдуковић  прилагођена свим узрастима и свим нивоима образовања, лепо презентована на приступачан начин тако да, при читању, није потребан никакав речник; напоменуо да је то студија која је веома пажљиво, мудро и селективно изложена, и да је добро поткрепљена историјским писаним изворима на које се ауторка позива.

МА Дајана Лазаревић је истакла да је ова књига „бисер“ који треба да има свака српска кућа и да је читају све генерације. Она је збирка историјских текстова и сликарских дела ауторке Ајдуковић, која одишу светлошћу и живошћу, уводећи нас у нека давно прошла времена. МА Лазаревић је направила и осврт на проблеме младих у савременом свету и, уопште, као и на искривљену слику морала у савременом свету.

Ауторка Милица Ајдуковић је истакла да је на књизи радио цео тим стручних људи из различитих области: историчари уметности, филолози, теолози, професори фотографије, професори књижевности, дизајнери, графичари, штампари… и прочитала дуг списак свих људи, који су учествовали у стварању и издавању ове књиге, а такође је навела и најважнију литературу из које је црпела информације. На промоцију књиге је донела и своја сликарска дела, па је публика могла и ужива да види њихову живост и светлост, који су постали инспирација за књигу.

Публика је била веома заинтересована за ову тему, пажљиво је слушала говорнике, али и активно учествовала својим питањима, коментарима и похвалама. Ауторка је истакла да већ ради на новом пројекту, за који је публика била изузетно заинтересована.

 

Аутор: Дајана Лазаревић, АСинфо