Home / Sve vijesti / Ekonomija / Proširio se korupcijski skandal sa Danskom bankom

Proširio se korupcijski skandal sa Danskom bankom

LONDON – Hauard Vilkinson, britanski bankar u estonskoj podružnici Danske banke, početkom sedmice je svjedočio pred danskim parlamentom i iznio pojedinosti o korupcijskom skandalu koji je on sam razotkrio prije dva mjeseca.

Najveća danska banka sumnjiči se za pranje novca preko njihove estonske podružnice, što je uticalo ne samo na njihovu reputaciju nego i na imidž Danske kao države koja gotovo ne poznaje korupciju. Evropska komisija je utvrdila da je riječ o “najvećem skandalu u Evropi”, prenosi “Jutarnji list”.

Vilkinson je pred parlamentom dodatno objasnio kako se odvijala kriminalna operacija, a Reuters je pritom sumirao ključne detalje skandala.

Prema pisanju Reutersa, oko 200 milijardi evra prošlo je kroz račune nerezidenata male estonske podružnice Danske banke u periodu od 2007. do 2015. godine. Banka je na kraju provela istragu koja je završena u septembru i pokazuje da su mnoge od tih transakcija bile sumnjive.

Većina plaćanja provedena je iz Estonije, Rusije, Letonije, Kipra i Veliku Britanije, navodi se u izvještaju.

Kako bi se sakrio identitet uključenih, korištene su lažne kompanije.

Plaćanja su bila usmjerena u Estoniju, Letoniju, Kinu, Švajcarsku, Tursku, Veliku Britaniju i više od 150 drugih zemalja.

(Radiosarajevo.ba)

Izvor