Home / Društvo / Protest u Nišu: Želimo da odbranimo dostojanstvo života

Protest u Nišu: Želimo da odbranimo dostojanstvo života

Više hiljada Nišlija okupilo se večeras na protestu “Stop teroru za Niš bez straha #1od5miliona” koji je na centralnom gradskom trgu organizovao Pokret mladih “Za Niš bez straha”.
Pijanistkinja Marija Dinov poručila je okupljenima da je skup organizovan kako bi “odbranili dostojanstvo života”.
“Danas je Dan oslobodjenja Niša od Turaka. Na današnji dan počinje oslobadjanje Niša, ali i nas Nišlija. Oslobadjanja ideje da smo zaslužili kaznu ovakvim izborom političara. Čak i da smo pogrešili prilikom izbora, političari ne smeju da nas terorišu i rade protiv nas”, rekla je Dinov okupljenima.
Ona je podsetila na devet zahteva koje je Pokret mladih “Za Niš bez straha” izneo nedavno prilikom pozivanja gradjana Niša na protest.
“Tražimo ostavku ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oslobadjanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu”, rekla je Dinov.
Zahtevi su, dodala je ona, da se svi pružni prelazi u Nišu obezbede rampama i svetlosnom signalizacijom, da se stane na put partijskom zapošljavanju i da se rasvetle svi slučajevi paljenja automobila u Nišu.
“Tražimo da se se zaustavi isključenje struje socijalno ugroženim gradjanima i da javni izvršitelji ne postupaju u sporovima koji se vode protiv socijalno ugroženih gradjana. Tražimo da se Aerodrom, Elektrodistribucija i Regionalna privredna komora vrate gradu”, rekla je Dinov.
Okupljeni gradjani nosili su zastave Srbije, transparente “Vi odlazite mi ostajemo”, “Pobunjeni gradovi”, “Za Niš bez korupcije” i duvali u pištaljke.