Home / Društvo / Prvo obraćanje Zaeva posle promene imena

Prvo obraćanje Zaeva posle promene imena

Premijer MKD Zoran Zaev završio je obraćanje novinarima, prvo posle usvajanja ustavnih izmena, rečima “Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija”.
On je izjavio da će odluka o ustavnim promenama imena države u Severna Makedonija danas biti objavljena i da će Grčka početkom naredne sedmice biti obaveštena da je makedonska strana ispunila obaveze iz Prespanskog dogovora.
Zaev je istakao da će novo ime države stupiti na snagu kada Grčka ratifikuje Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO i da će tada uslediti obaveza Makedonije da o promeni imena obavesti zemlje koje su Makedoniju do sada priznale pod tim imenom.
“Verujem da će već početkom naredne sedmice naše ministarstvo spoljnih poslova obavestiti grčko da smo završili naš proces i oni odmah ulaze u svoj proces ratifikacije Dogovora, a posle toga i ratifikaciju za protokol za članstvo u NATO. Time stupa na snagu dogovor iz Prespe”, rekao je on.
Povodom zahteva lidera najveće opzicione stranke VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog za raspisivanjem vanrednih parmentatnih izbora, on je rekao da će njegova stranka ozbiljno razmotriti taj zahtev, mada misli da nije vreme za izbore jer bi usporili refoforme i razvoj ekonomije.
Premijer Makedonije je ponovio da je jučeračnja odluka parlmenta dokaz da se zemlja kreće ka svetloj budućnosti i članstvu u NATO i EU i najavio da će se njegova vlada sada posvetiti reformama i radu na boljem životnom standardu građana i razvoju ekomomije i pozvao i opoziciju da se priključi da zajednički grade bolju budućnost.