Home / Društvo / Sloboda medija u Srbiji u iskricama, novinari nadzirani i etiketirani

Sloboda medija u Srbiji u iskricama, novinari nadzirani i etiketirani

Sloboda medija u Srbiji postoji samo u iskricama, a novinarima koji vode računa o javnom interesu i kritički promišljaju nedostupni su zvaničnici, što je deo strategije vlasti koja nadzire, preti i etiketira novinare, rečeno je danas na konferenciji Centra za antiautoritarne studije o slobodi medija u zemlji 2018. godine.
Novinarka nedeljnika NIN Vesna Mališić rekla je na skupu u beogradskom Medija centru da vlast u Srbiji drži pod kontrolom glavni medijski prostor, a da protiv ono malo slobodnih novinara koje ne može da ućutka proizvodi afere, plaši ih, preti im.
“Stalno stvaraju podelu na oni i mi”, kazala je ona i dodala sa vlast vadi ljude sa društvenih mreža koje su jedini slobodan prostor na kojem i “sklonjeni” mogu da se oglase, pa se onda na nacionalnim televizijama obračunavaju sa njima.
Vesna Mališić je kazala da trenutno vlada atmosfera u kojoj se svi osećaju kao nadzirani i da nasilje, kao i etiketiranje prete svakome.
Novinarka Antonela Riha rekla je da više ne radi novinarski posao, jer ne postoji redakcija u kojoj može da radi taj posao u punom smislu, te da povremeno piše za neke sajtove.
“Jako puno novinara moje generacije nema gde da radi, jer nema dovoljno medija u kojima može da se radi. Na tržištu imate veliki broj novinara koji su dobili otkaz ili su se redakcije gasile”, kazala je Antonela Riha.
Dodala je da je bila novinar i u vreme Zorana Djindjića i Vojislava Koštunice, da su joj zamerali zašto to i tako pita, ali da tada nije osećala posledice toga, kao što je to slučaj danas i što je bio slučaj ’90-tih godina prošlog veka kada je četiri puta ostajala bez posla.
Novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević kazala je da koliko god se trudili da rade profesionalno ipak rade neprofesionalno, jer se druga strana ne može dobiti.
“Onda nam lepe etiketu ‘opozicioni novinari’. Ja ne mogu da dobijem drugu stranu, stalno slušam viku, dreku pi-arova i spuštanje slušalice”, kazala je ona.