Home / Vijesti / Snijeg uzrokovao probleme širom Evrope

Snijeg uzrokovao probleme širom Evrope

Dijelovi Evrope zameteni snijegom u petak su napokon dočekali malo zatišje, ali su meteorolozi upozorili da se tokom vikenda očekuje još snijega.  

Širom Alpa snižen je nivo opasnosti od lavina, ali nije u potpunosti uklonjen. Ekipe u Austriji počele su slati izviđačke letove na najviše pogođena područja.

Međutim, daleko od toga da nema problema, pišu agencije.

Otkazano je više letova s aerodroma u Minhenu i Frankfurtu. Portparol frankfurtskog aerodroma rekao je da je otprilike desetina letova – oko 120 – otkazana zbog loših vremenskih uvjeta. U Minhenu je otkazano oko 90 letova.

Volonteri donosili hranu

Drugu noć zaredom njemački vozači morali su provesti u svojim vozilima zbog stanja na cestama, ovoga puta na autoputu A8 nedaleko od Himsea na jugu.

Volonteri su im dijelili hranu, piće i deke tokom noći dok ceste nisu dovoljno očišćene za vožnju.

U Austriji je dio građana Insbruka upozoren da ostane kod kuća zbog opasnosti od lavina, saopštile su gradske vlasti. Mjerama opreza obuhvaćeno je tristotinjak ljudi koji žive na obroncima planine.

U drugim dijelovima zemlje stručnjaci za lavine malo su smanjili nivo opasnosti u petak, ali je rizik i dalje velik u Alpama.

Evakuisani turisti u Švajcarskoj

Turisti u Švajcarskoj evakuirani su u petak nakon što se u četvrtak poslije podne na planinskom prijelazu Švaegalp na visini od oko 1.300 metara na hotel obrušila 300 metara široka lavina, pri čemu je lakše povrijeđeno troje ljudi.

U cijjeloj regiji ima od 1,5 do 2,5 metara snijega na visini od 1.500 metara i više, dok je na nižim područjima između 10 i 70 centimetara snijega.

Teška situacija je i u balkanskim zemljama. U nekoliko opština u Srbiji i Bosni i Hercegovini proglašeno je vanredno stanje. U Han Pijesku nekoliko sela ostalo je bez električne energije i vode. Slična sitacija je i na području opština Olovo, Kladanj, Pale/Prača, Sokolac, kao i u većini opština istočne Hercegovine i Livanjskom kantonu.

U Srbiji najteže je u zapadnim područjima zemlje, Valjevu, Bajinoj Bašti, Lučanima,Prijepolju, Ivanjici, te u nekim opštinama centralnog dijela zemlje.

Sniijeg stvara probleme i u većem dijelu Crne Gore, Rumunije, Bugarske.

Meteorolozi ipak,narednih dana najavljju manje padavina,kao i neznatan porast temperature.

Boro Dukić/ASinfo.info, agencije