Home / Sve vijesti / Kultura / Stana Katić: “Biću i Džejms Bond”

Stana Katić: “Biću i Džejms Bond”

Kanadsko-američka glumica srpskog porekla Stana Katić ovih dana boravi na snežom Mećavniku, na Mokroj gori, gde na 12. Kustendorfu predsedava žirijufestivala. Njena pojava na festivalskim događajima, kao i na ulicama Drvengrada, izaziva pažnju i pokoji uzdah brojnih učesnika, gostiju i posetilaca.
Šarmantna glumica novinarima je ovoga prepodneva posvetila deo svoga vremena i odgovarala na, uvek zanimljiva, pitanja o svom poreklu, o svojoj najpoznatijoj ulozi detektivke Kejt Beket u popularnoj seriji “Kasl” i ostalim svojim rolama, o tome kako vidi položaj žena u savremenom filmu, ali i kako jedna srpska mama reaguje kada joj se ćerka pojavi na crvenom tepihu.
“Moji roditelji su emigranti iz onoga što je nekada bilo Jugoslavija, iz Dalmacije. Emigrirali su u Kanadu, pa u SAD. Otišli su kao tinejdžeri i izgradili život tamo. Dobili su šestoro dece. Njihovo evropsko poreklo im je dosta značilo i pomoglo u obrazovanju dece, što je severnoameričko iskustvo upotpunilo.”
Stana je i dalje veoma bilska sa svojim roditeljima. Kada je, jednom prilikom, sa majkom došla na premijeru i izašla na crveni tepih, i kada su blicevi već počeli da sevaju, čula je šaputanje iza svojih leđa:
“Okrenula sam se i pogledala mamu koja je stajala par koraka iza mene. ‘Stano, ispravi se!’, gledala me je strogo.”
Stana kaže da sebe ne vidi kao nekakvu veliku zvezdu, već da je obična, znatiželjna osoba, koja voli da šeta psa, čita, druži se sa prijateljima i da “bude normalna kada se dan završi”.
U svojim glumačkim počecima, 2004. godine, Stana je imala prilike da poseti Filmski festival u Kanu.
“Drugarica i ja smo sakupile novac i otputovale u Evropu, a potom i na Kanski festival. Ne znam ni sama kako sam uspela da dobijem kartu za kansku premijeru Kusturičinog filma ‘Život je čudo’. Tada sam bila samo običan gledalac, ali je mi je zaista bilo privilegija da, posle filma, vidim koliko publika iskreno ceni rad Emira Kusturice.”
Stana Katić je tumačila manju rolu u filmu iz serijala o Džejmsu Bondu “Zrno utehe” iz 2008. godine. Upitana da li bi ponovo prihvatila ulogu u tom serijalu kao Bondova devojka odlučno je odgovorila:
“Da. Biću i Bond!”
Uloga detektivke Kejt Beket u seriji “Kasl” ju je proslavila i, kako kaže, omogućila joj da danas može da radi nove kreativne projekte i putuje širom sveta.
Predsednca žirija 12. festivala Kustendorf ističe da je autentičnost filmske umetnosti, odsustvo orijentisanosti na komercijalni aspekt, kao i to što nema crvenog tepiha, upravo ono što odlikuje festival na Mećavniku.