Home / Film / Svečano počeo 44. filmski festival SOFEST

Svečano počeo 44. filmski festival SOFEST

SOPOT – U Sopotu je u utorak naveče svečano počeo 44. filmski festival SOFEST, koji od ove godine ima novi koncept kao festivala filmskih profesija, a proglasio ga je otvorenim sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević.

Pred hiljadama građana, okupljenim ispred Centra za kulturu, prodefilovale su, ovoga puta kao pješaci, a ne kao ranijih godina u old tajmerima, autorske ekipe 19 domaćih filmova koji se takmiče za nagrade.

Najpoznatiji kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović obratio se publici sa prijedlogom da se u Sopotu napravi ljetna pozornica na kojoj bi pored filmskih projekcija gostovali i muzičari svjetskog ranga.

Simjanović je podsjetio na jubilej – 75 godina od prvog srpskog filma koji je imao komponovanu muziku – to je bio film “Golgota Srbije”.

Nakon toga, nastupio je bend “The Loop”, reditelja Milutina Petrovića, koji je izveo poznate numere iz domaćih filmova.

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo što je film na festivalu u Sopotu već 44 godine blizak publici kao nigdje drugdje u Srbiji.

On je ocijenio da se kada se govori o krizi u filmu – misli na ekonomsku krizu, jer autorske vizije i ideja ne manjka, što pokazuje 19 domaćih ostvarenja koja se takmiče za nagrade na 44. SOFEST-u.

“To je ono što je najvažnije za sudbinu filma, svi drugi problemi se daju lako rešiti”, rekao je Vukosavljević.

Zatim je priređen tradicionalni vatromet.

Glavni program je počeo projekcijom filma “Branio sam Mladu Bosnu” Srđana Koljevića.

U konkurenciji su i “Crveni makovi”, “Enklava, “Mali Budo”, “Off”, “Isceljenje”, “Ničije dete”, “Spomenik Majklu Džeksonu”, “Jednaki”, “Peti leptir”, “Za kralja i otadžbinu”, “Varvari”, “Petlja”, “Žigosana”, “Okean”, “Unutra”, “Travelator”, “Psiho seansa” i “Otvoreni kavez”.

Od ove godine, prema novom konceptu, stručni žiri dodjeljivaće plakete “Sunce SOFEST-a” i novčane nagrade za kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku i dizajn zvuka.

Žiri će raditi u sastavu: Zoran Hristić – kompozitor, Miloš Pušić – reditelj, Đorđe Marković – montažer, Jelena Đorđević – kostimograf.

Na 44. SOFEST-u u fokusu je filmska muzika, tako da je prateći program posvećen kompozitoru Dušanu Radiću.

Izvor