Home / Sve vijesti / Kultura / Tabašević za roman Zabluda Svetog Sebastijana dobitnik nagrade NiN -a

Tabašević za roman Zabluda Svetog Sebastijana dobitnik nagrade NiN -a

Nagradu nedeljnika NIN za roman godine u 2018. dobio je Vladimir Tabašević za knjigu “Zabluda Svetog Sebastijana”, u izdanju Lagune, saopštio je danas predsednik žirija Zoran Paunović, navodeći da je imao tri od pet glasova žirija i da će mu nagrada biti uručena naredne sedmice.
U obrazloženju se navodi da se “svojim trećim romanom Tabašević vraća samosvojnom izrazu koji je ponudio i knjizi ‘Tiho teče Misisipi’, pa čak i njenim temama ratnoj traumi, odnosu sa majkom, samoćama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom i pričom bez priče, atmosferom i složeniim motivima, potpuno se predaje kontrolisanom jezičkom delirijumu”.
Po jedan glas dobio je Goran Marković za roman “Beogradski trio”, u izdanju Lagune, i Lana Bastašić za roman “Uhvati zeca”, u izdanju kuće Kontrast.
U najužem izboru bili su i romani “Prekasno” Branke Krilović, izdavač Geopolitika, “Odustajanje” Jelene Lengold, izdavač Arhipelag, kao i “Deseti život” Saše Savanovića, izdavač Kontrast.
Tabaševića u romanu za koji je danas nagradjen, kako navode iz Lagune, problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj.
Poigravajući se likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, kako je navedeno, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojim se sečanja neprestano preobražavaju.
Tabašević je rodjen 1986 u Mostaru, autor je i više knjiga poezije, njegov prvi roman “Tiho teče Misisipi” bio je u užem izboru za Ninovu nagradu, osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.