Home / Vijesti / Teroristički napad u Bogoti, ima mrtvih

Teroristički napad u Bogoti, ima mrtvih

Broj mrtvih u eksploziji automobila bombe ispred policijske akademije u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti porastao je na 21, javili su kolumbijski mediji.

Bomba je eksplodirala u četvrtak ispred policijske akademije “General Santander” južno od Bogote, rekao je gradonačelnik Enrique Penalosa novinarima.

Foto: Juan Barreto

U napadu je povrijeđeno 68 ljudi, piše list “El Tiempo” pozivajući se na policiju.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque vratio se u glavni grad sa zapada zemlje, gdje je bio na sastanku posvećenom bezbjednosti, te je izdao naređenje bezbjednosnim snagama da nađu počinioce i privedu ih pravdi.

“Svi Kolumbijci odbacuju terorizam i ujedinjeni su kako bi mu se suprotstavili”, napisao je na Twitteru kolumbijski predsjednik.

On je rekao da napad “na našu mladost, našu slobodu” neće proći nekažnjeno i objavio je trodnevnu žalost.

Foto: AFP

Građanski rat trajao je u Kolumbiji decenijama, ali je mirovni sporazum s FARC-om (Revolucionarne oružane snage Kolumbije) potpisan 2016., čime je okončano najgore nasilje.

Za napad na policijsku akademiju mogla bi biti odgovorna gerilska grupa Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN), javila je televizija Caracol.

Državni pravobranilac Nestor Humberto Martinez identifikovao je napadača kao Josea Aldemara Rojasa Rodrigueza, za kojeg se vjeruje da je bivši pripadnik ELN-a. Napadač je navodno poginuo u eksploziji.

Rodriguezu, koji je bio u terminalnoj fazi bolesti, teroristi su platili da izvrši napad, navodi Caracol pozivajući se na policijske izvore.

Boro Dukić/ASinfo.info, agencije