Home / Sve vijesti / Magazin / Ljepota i Zdaravlje / Teško je kontrolisati znojave dlanove. Da li ipak postoji trik?

Teško je kontrolisati znojave dlanove. Da li ipak postoji trik?

Stojite ispred sobe za sastanke pred važnu prezentaciju koju treba da izložite pred šefom i kolegama, nervozni ste i dlanovi vam se znoje. Poznata situacija, zar ne?
Stručnjaci kažu da je to normalna reakcija na stresnu situaciju.
Osnovna svrha znojenja je da smanji telesnu temperaturu, što objašnjava znojenje kada trčimo ili vežbamo, piše Healthline.
“Takođe, znojimo se i kada se telo bori i želi da pobegne iz stresne situacije”, rekla je Daria Long Gilespe sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Teneseju.
Dermatolog Merlian Pol-Rodrigez smatra da se znojenje može stimulisati nervnim sistemom i da pomaže u stresnim situacijama.
Znojavi dlanovi su zapravo emocionalni odgovor na određenu stresnu situaciju i mogu biti uzrokovani osećanjima kao što su strah ili anksioznost.
Adam Splaver, kardiolog u Južnoj Floridi, ističe i da određena hrana poput pikantnih jela, pušenje i prekomerno konzumiranje kofeina može da bude katalizator za znojave ruke.
Kako rešiti problem
“Emocionalni stres koji je obično uzrok znojavih dlanova teško da možete kontrolisati”, kaže doktor.
Ako znate da će vam dan biti stresan, vežbajte duboko disanje.
Jednostavno, duboko udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim izdahnite i to će pomoći da se rešite misli koje vas muče.
Pokušajte da stavite malo antiperspiranta na svoje ruke pred spavanje jer je najbolje noću da se primeni, koža bolje upija sastojke.
U torbicu ili aktovku ubacite jedan prašak za pecivo i nanesite ga na dlanove pre stresne situacije. On će pomoći da se apsorbuje vlažnost dlanova, savetuju lekari.