Home / Sve vijesti / Kultura / ТРАДИЦИОНАЛНО НА ПЕСНИКОВ РОЂЕНДАН: У Ваљеву одржано књижевно вече посвећено Матији Бећковићу

ТРАДИЦИОНАЛНО НА ПЕСНИКОВ РОЂЕНДАН: У Ваљеву одржано књижевно вече посвећено Матији Бећковићу

(Матија Бећковић) Фото: РТРС

У Ваљевској гимназији синоћ је уприличено књижевно вече поводом 79. рођендана академика и пјесника Матије Бећковића који је том приликом премијерно прочитао пјесму посвећену том граду „Ој Ваљево, место моје драго“.

„Написао сам песму онако како је певао Бранко Миљковић /о Карловцима/. Себе стога сматрам за навијача српског језика“, поручио је Бећковић на књижевној вечери поводом његове књиге „Сто мојих портрета“.

Бећковић, који је бивши ваљевски гимназијалац, рекао је да се у Ваљеву родио као пјесник, али да није ни слутио да ће ове године доживјети овакве почасти, пишу „Вечерње новости“.

Он је читао дијелове своје најновије књиге и представио им, између осталих, портрете познатих Ваљеваца – од Петра Пајића, Љубе Поповића до Десанке Максимовић.

„Не верујем да игде у свету има почасти какву сам доживео у Ваљевској гимназији. У Ваљеву је, заправо, свега било што у целом свету, тако да нам нико није ни требао“, рекао је Бећковић.

Izvor