Home / Sve vijesti / Hronika / Vašington se oprostio od Džordža Buša starijeg

Vašington se oprostio od Džordža Buša starijeg

Vašington se oprostio od 41. predsednika Džordža Buša starijeg na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, kojoj su prisustvovali najviši američki zvaničnici i svetski lideri.

Posle počasne paljbe ispred Kapitola, pogrebna povorka sa kovčegom Džordža Herberta Vokera Buša prošla je kroz centar Vašingtona, od Kapitol hila do Nacionalne katedrale. Državnoj sahrani 41. predsednika prisustvovalo je 3.400 ljudi.

Dok su domaći i svetski mediji pažljivo pratili njihova rukovanja i dalju interakciju, u istom redu u katedrali sedeli su predsednik i prva dama Donald i Melanija Tramp, bivši predsednici Barak Obama, Bil Klinton i Džimi Karter sa suprugama Mišel Obamom, Hilari Klinton i Rozalin Karter.

​Od petoro dece predsednika Buša, oproštajni govor držao je 43. predsednik SAD, Džordž Buš mladji. Njegov govor bio je mešavina počasti i anegdota iz porodičnog života i politike.

Svog oca je opisao kao optimističnog i nesebičnog čoveka za koga je “karakter bio važniji od porekla”, koji je u svima video nešto dobro i delio zasluge za svaku pobedu a sam preuzimao krivicu za poraz.

“Tata me je naučio još jednu posebnu lekciju – pokazao mi je šta znači biti predsednik koji služi sa integriteom, hrabrošću i ljubavlju prema građanima svoje zemlje. Kada se budu pisale knjige istorije, reći će da je Džordž Herbert Voker Buš bio veliki predsednik, diplomata bez premca i glavnokomandujući izuzetnih dostignuća ali i džentlmen koji je svoje dužnosti izvršavao sa čašću i dostojanstvom.”

Buš je govor završio u suzama, nazivajući svog oca “velikim i plemenitim čovekom”.

Više na
Glas Amerike