Home / Sve vijesti / Politika / Višković predložio ministre

Višković predložio ministre

Mandatar Radovan Višković predložio je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci sastav nove vlade Srpske.
Vladu će činiti ministri iz šest političkih partija, a neki od njih nastavljaju da obavljaju posao iz prošlog mandata.
Za ministra finansija predložena je Zora Vidović (SNSD), za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić (SNSD), za ministra pravde Anton Kasipović (SNSD), a za ministra unutrašnjih poslova Dragan Lukač (SNSD).
Alen Šeranić (SNSD) je predložen za ministra zdravlja i socijalne zaštite, Srđan Rajčević (SNSD) za ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo; za ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju preložen je Zlatan Klokić (SNSD), a za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić (SNSD).
Petar Đokić (SP) trebalo bi da bude minstar energetike u rudarstva, Lejla Rešić (DNS) će nastaviti da radi kao ministar uprave i lokalne samoupraveć, a Neđo Trninić (DNS) ostaje na čelu ministarstva saobraćaja i veza.
Za ministra rada i boračko-invalidske zaštite Višković je predložio Duška Milunovića (SP), za ministra porodice, omladine i sporta Sonju Davidović (SP), a za ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića (NDP).
Natalija Trivić (Ujedinjena Srpske) predložena je za ministra prosvjete i kulture, a za ministra trgovine i turizma Dragica Kovač (DEMOS).
Kabinet je sastavljen od šest političkih partija, što znači da postoji dovoljna skupštinske većina.
Mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković kazao je danas, predstavljajući ekspoze, da je naredni period vrijeme da se akcenta sa fiskalnih, prebaci na strukturne reforme.
Podvukao je da su među prioritetima i zaštita ljudskih prava i bezbjednosti građana, kao i da će u radu insistirati na tripartitnom socijalnom dijalogu.
Višković je takođe najavio „analizu i reviziju svih prenesenih nadležnosti sa RS na BiH“.
“U narednom periodu bićemo posvećeni vraćanju nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH, pravnim nasiljem visokih predstavnika. Preispitaćemo vlasništvo nad institucijama na nivou BiH, koje su osnovane iz sredstava RS”, stoji u ekspozeu.
U ekspozeu je podvučeno da će se po pitanju eventualnog članstva u NATO, nova Vlada RS kretati isključivo u okvirima koje je definisala NSRS, a to je vojna neutralnost.